Arii Protejate în custodie
ROSCI0148 Pădurea de stejar pufos de la Petiş
Situl ROSCI0148 Pădurea de stejar pufos de la Petiş este importantă datorită prezenţei unei păduri panonice de stejar pufos, habitat natural de interes prioritar pentru conservare, având o structură pe clase de vârstă şi dimensiuni foarte variate. Tendinţa de extindere a stejarului pufos în arealele învecinate, asociată cu o capacitate mare de regenerare naturală, cresc importanţa sitului ROSCI0148 Pădurea de stejar pufos de la Petiş pentru conservare. De asemenea, aici întâlnim şi alte două habitate forestiere de interes comunitar, Păduri de fag de tip Asperulo - Fagetum şi Păduri de stejar cu carpen de tip Galio - Carpinetum
ROSCI0148 Pădurea de stejar pufos de la Petiş
ROSCI0147 Pădurea de stejar pufos de la Mirăslău
Aria naturală protejată ROSCI0147 Pădurea de stejar pufos de la Mirăslău, este un sit de interes comunitar localizat pe latura estică a Munţilor Apuseni, pe dealurile joase ale Aiudului, în apropierea localităţii Mirăslău. Situl se remarcă prin prezenţa unor specii rare ca stejarul pufos - Quercus pubescens, salvia - Salvia transsylvanica sau capul şarpelui - Echium russicum. Situl are o suprafaţă de 56 ha şi este situat la o altitudine de 300 – 550 m. În ceea ce priveşte fauna, în sit, sunt bine reprezentate speciile de mamifere comune, speciile de păsări, şi mai puţin speciile de insecte şi speciile de amfibieni şi reptile.
ROSCI0147 Pădurea de stejar pufos de la Miraslău
Rezervația Cheile Plaiului
Cheile Plaiului este o rezervație naturală geologică de interes naţional, reprezentând un peisaj pitoresc, deosebit de spectaculos, modelat în calcare. Rezervația este situată pe teritoriul satului Izvoarele comuna Livezile, jud Alba. Cheile Plaiului sunt străbătute de este Pârâul Izvoarele, afluent dreapta al Aiudului. Cheile au o lungime de 1,2 km şi sunt străjuite la nord de Vârful Cornului (1238 m), iar la sud de Vârful Pleşii (1130 m). Ele sunt înconjurate de creste zimţate (în număr de patru) desprinse din versantul sudic al Vârfului Cornului, pornind din abruptul imens al acesteia şi coborând până la talvegul văii, turnuri, ace, stânci tip „babe”, imense culoare pline de grohotişuri, grohotişuri mobile, dezgolite de vegetaţie. Peisajul este acela al unei mări cu valuri pietrificate. Numeroasele rupturi de pantă au dat naștere unor cascade. Rezervaţia se află în etajul pădurilor de gorun (Quercus petraea) în amestec cu carpen, cer, mesteacăn, fiind întâlnite și specii de pin şi larice cultivate.
În cadrul rezervaţiei, accesul se face doar pe poteca turistică, marcată cu cruce roşie.
Mai multe informatii: http://www.cheileplaiului.ro/
Rezervația Cheile Siloșului
Cheile Siloşului este o rezervație naturală geologică, constituind un peisaj calcaros în rama estică a Masivului Bedeleu, înconjurat de o vegetaţie specifică. Rezervația este situată pe teritoriul satului Colţeşti, comuna Rimetea, jud Alba. Rezervaţia se dezvoltă în bazinul superior al Pârâului Siloş, afluent de obârşie al Aiudului, altitudine maximă fiind de 1102 m, iar altitudine minimă de 810m.
Cheile au o lungime de 500 m. Formele cele mai zvelte sunt prezente în versantul stâng al văii. Demnă de semnalat este cornişa calcaroasă presărată cu forme reziduale spectaculoase. Patul văii prezintă înclinări accentuate şi rupturi de pantă dese.
În arealul rezervaţiei predomină pădurea de fag (Fagus sylvatica) în amestec cu gorun (Quercus petraea), paltin (Acer pseudoplatanus), mesteacăn (Betula pendula) şi arin (Alnus incana). Izolat apar pâlcuri de conifere plantate: larice, pin şi mai rar molid. Practic nu există zone dezgolite de vegetaţie cu excepţia abrupturilor calcaroase.
În cadrul rezervaţiei, accesul se face doar pe poteca turistică, marcată cu bandă albastră.
Mai multe informatii: http://cheilesilosului.ro/
Cheile Vălişoarei
Cheile Vălişoarei este o rezervaţie naturală complexă (geomorfică şi botanică), de interes naţional, pe versanţii cheilor fiind întâlnite o serie de plante rare. Rezervația este situată pe teritoriul satului Vălişoara, comuna Livezile, jud Alba, la 14 km nord-vest de municipiul Aiud. Cheile Vălişoarei sunt străbătute de Pârâul Aiudului, afluent pe dreapta al Mureşului, alimentat permanent din zona carstică a Bedeleului.
Sculptate în calcare, cheile au o lăţime de 25-150 m şi o înălţime de 100-150 m și sunt dominate, pe dreapta, de Vârful Bogza (814m), iar pe stânga de Pleaşa Cornilor (860 m) şi Vârful Răchiş (775 m). În pereţii cheilor, pe ambii versanţi se găsesc peşteri și alte formațiuni carstice: lapiezuri, bolţi, arcade. Peșterile adăpostesc specii rare de nevertebrate și lilieci.
Vegetaţia este caracteristică fisurilor, fiind întâlnite specii care s-au adaptat pentru a se dezvolta în crăpăturile stâncilor, pe un teren sărac în humus. Puteți admira garofița albă de stâncă (Dianthus spiculifolius), colilia (Stipa pucherrinea) sau feriguță (Asplenium ruta-muraria), specii rare și protejate de lege. Vegetaţia lemnoasă este reprezentată de tufişuri de păducel, porumbar, pâlcuri de scoruș, păduri de stejar pufos, gorun şi carpen, păduri de fag.
În cadrul rezervaţiei, accesul se face doar pe poteca turistică, marcată cu punct roşu.
Mai multe informatii: http://www.cheilevalisoarei.ro/